Vliegbasis Woensdrecht ligt in de gemeente Woensdrecht, tussen Bergen op Zoom en Antwerpen. De vliegbasis ligt dus vrijwel op de grens van Nederland en België, midden in een schitterend natuurgebied dat uitzicht biedt op de Ooster- en de Westerschelde.
Bijna 60% van de werknemers van Vliegbasis Woensdrecht woont in de zuidwesthoek van Brabant. De overigen komen voornamelijk uit Zeeland of elders uit Brabant. De vliegbasis vormt, vooral voor de dorpen rondom de basis, een belangrijke economische factor. Op de basis zijn de volgende onderdelen gevestigd: 
130 Militaire Opleidingen Sqn. 
onderverdeeld in 2 afdelingen nl AMO en Grondoperatien. Algemene Militaire Opleiding doet de Initiële Militaire Opleidingen (militaire basistraining). Grondoperatiën verzorgt initiële en vaktechnische opleidingen voor het dienstvak vredesbeveiliging en objectgrondverdediging; ook leidt het squadron hondengeleiders op en specialisten op het gebied van verdediging tegen nucleaire, biologische en chemische oorlogvoering.

132 Didactisch Militair Leiderschap Opleiding Sqn.
Verzorgt extra niveauopleiding van korporaals en onderofficieren en doet maatwerktraining op het gebied van communicatie, instructie en leiderschap.
         
133 Electronische en Technische Opleiding sqn.
Verzorgt de technische opleidingen voor het personeel van de luchtmacht. De 5 afdelingen in dit squadron geven cursus op het gebied van F-16, Helikopters, Mechanische Grondsystemen / Bedrijfsvoering, Communicatie- en Informatiesystemen en Brandweer. De brandweeropleidingen vinden plaats op een oefenterrein dat behoort tot de meest complete en moderne computergestuurde faciliteiten ter wereld.
     
131 Elementaire Militaire Vlieg Opleiding Sqn.
Heeft als taak het verzorgen van de   voorbereidende vliegopleiding voor luchtmacht en marine. Ook verzorgt het de Simulator Instructie Opleiding, de Vlieg Instructie Opleiding, Inlichtingen en Vliegoperatiën. Voor de vliegopleiding gebruikt de luchtmacht het Pilatus PC-7 lesvliegtuig. Het demoteam PC-7, onderdeel van het 131 Sqn, vertegenwoordigt de luchtmacht op binnen en buitenlandse shows. 

Verder zijn op de vliegbasis gevestigd:

Joint Meteorologische Groep (JMG)
De Luchtmacht Meteorologische Groep (LMG) en de meteorologen van de Koninklijke Marine zijn vanaf oktober 2011 officieel opgegaan in de nieuwe Joint Meteorologische Groep (JMG). Deze weerkundige dienst is levert kwalitatief hoogwaardig meteorologische producten. De JMG, gehuisvest op Vliegbasis Woensdrecht, verstrekt 24 uur per dag, 7 dagen per week meteorologische informatie aan alle krijgsmachtdelen, zowel in Nederland als in de missiegebieden. De eenheid verzorgt ook opleidingen en dient als kenniscentrum voor weerkundige diensten.

Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW)
vroeger Logistiek Centrum KLu, is verantwoordelijk voor logistieke ondersteuning, onderhoud en bevoorrading voor alle vliegbases in Nederland. 

Logistieke divisie Woensdrecht
Voert luchtvaarttechnische- en fysieke bevoorrading voor (wapen)systemen van de luchtmacht uit.

Explosieven Opruimings Dienst
Werkt voornamelijk in zuid-Nederland en op alle luchtmachtonderdelen. Verleent ook bijstand bij het bergen van vliegtuigwrakken.

Luchtmacht bergingsdienst 
deze heeft als primaire taak het bergen van neergestorte vliegtuigen, de actuele luchtvaartongevallen. Daarnaast heeft de dienst 2 specifieke taken te weten: het ruimen van in de 2e WO neergestorte vliegtuigen en het transporteren – inclusief demontage en montage – van vliegtuigen. 

Ook is het particulier bedrijf Fokker Aircraft services (FAS) nog steeds gevestigd op de vliegbasis. Dit bedrijf verzorgd onderhoud en reparaties aan de bekende Fokker producten en aan de F-16.

Hierdoor zijn soms de meest exotische militaire kisten te vinden op Woensdrecht.

In het verleden zijn, om er een paar te noemen, Argentijnse, Ghanese, Philipijnse en Thaise F 27's, F 28's en F 50's regelmatig te zien geweest bij FAS.

Op dit moment maakt onder andere de Royal Norwegian Airforce (RNoAF) gebruik van de diensten wat geregeld een F16 wissel met zich mee brengt. 

Maas aviation
Hangar ten behoeve van het spuiten van A321 / B737-800 (in samenwerking met Fokker Aircraft Service).

Bronnen :
Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Woensdrecht
Koninklijke Luchtmacht http://www.luchtmacht.nl:30280/woensdrecht/ http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegbasis_Woensdrechthttp://www.luchtmacht.nl:30280/woensdrecht/shapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1

Klik op de plattegrond voor meer informatie over EHWO!